Bebeklerde D Vitamini Eksiliğinin Belirtileri ve Tedavisi

Anne sütü ile beslenen bebeklerde daha çok görülen D vitamin eksikliği bebeğin gelişimini engelleyecek ve kemik sağlığında ciddi sorunlar olacaktır. Belirtileri ve tedavisi.

Bebeklerde D Vitamini Eksikliği Belirtileri

Bebeklerde D Vitamin Eksikliği

D vitamini bebeklerin gelişimi için çok önemli olan kemik sağlığını ciddi oranda etkileyecek bir vitamin olarak bilinmektedir. Anne sütü ile sadece beslenen bebeklerde vitamin eksikliğinin görülme riski oldukça fazla olmaktadır. Anne sütü ile bebeğe geçecek olduğundan mutlaka annenin yeterli miktarda D vitamini almaları gerekmektedir. Bu vitaminin yeterli miktarda bebeğin vücudunda bulunmaması sonucunda başta kemik hastalıkları olmak üzere birçok rahatsızlık ortaya çıkar. Bir bebeğin yeterli düzeyde D vitamini almaması durumunda ortaya belirtilerin çıkması kısa süre içerisinde görülecektir. Bebeğin 1 yaşına kadar her gün en az 5 mikrogram vitamini alması gerekmektedir. Ortaya çıkan vitamin eksikliğinin en büyük nedenleri arasında güneş ışınlarına yeterli kadar alamamak olacaktır. kalsiyum dengeleyecek olduğundan yetersiz beslenme olan bebeklerde ve bağırsaklarında emilim bozukluğu olması halinde de oluşacaktır. Vitaminin eksikliğinin en büyük nedenleri arasında ise karaciğer ve böbrek yetmezliği gibi ciddi hastalıkların olması sonucunda da oluşacaktır. Bebeklerde D vitamin eksikliği olması sonucunda su vitaminler ortaya çıkacaktır:

  • Kemiklerde şekil bozukluğu;
  • Büyüme geriliği;
  • Kafatasının yumuşak olması;
  • Sürekli yorgunluk;
  • Terleme;
  • Kemik ağrısı;
  • Huzursuzluk;
  • Kas güçsüzlüğü;
  • Raşitizm.

Doğum esnasında bebeklerin kafatasının esnek olması sayesinde doğum kolaylaşacaktır. Bebeğin dünyaya gelmesi ile birlikte 19 ay içerisinde bebeğin kafatasının sertleşmeye başlaması görülecektir. Fakat bebeklerin büyümeye başlaması sonucunda kafatası içerisinde yumuşaklık gidecektir. Kafatasının yumuşak olması ve bunun sonucunda da beyin hasarının gelişmesine neden olacaktır.

Bebeklerin kafatasının katılaşması sonucunda gelişimi tamamlanacaktır. Fakat yumuşak olması durumunda bebeklerde beyin hasarının gelişimine neden olur.

Bebeklerin sağlıklı bir şekilde gelişimi ve büyümesi için vitaminin yeterli düzeyde alınması gerekmektedir. Bebeklerde kemik bozukluğu görülmesi vitamin eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Özellikle de bir bebeğin ayaklarında ve göğüs kafesi kısmında eğrilikler olması durumunda omurganın eğri olması da görülmektedir.

19 aylığa ulaşmış bir bebeğin kemiklerinin sertleşmesi görülecektir. Bir bebeğin kemiğinde yeterli güçlenme olmaması halinde bebeğin oturması geç olacaktır. Ayrıca emekleme gibi durumlarında oluşmayacağı bilinmektedir. Bebeklerin el ya da ayaklarında normal gelişim bozukluğu nedeniyle gelişim geriliği meydana gelir. Ayrıca bebeklerde kemiklerinde şişkinliğin ortaya çıkması da eksikliğe bağlı olarak ortaya çıkabilir.

Bebeklerin kas sisteminin tam olarak gelişmesinde de etkili olacaktır. Kas zayıflığının ortaya çıkması sonucunda ve kemik ağrısının oluşması görülecektir. Bebekler başını tutmakta zorlanacak ve bu sebeple de sık sık huysuzlanacaktır. Bebeklerde kaslarında ağrı ortaya çıkacağı nedeniyle kas ağrısı meydana gelir.

Bebeklerde görülecek olan D vitamin eksikliği sebebiyle raşitzm ortaya çıkması görülmektedir. Kemiklerde zayıflık oluşacağı için bebeklerde yürüme güçlüğü de oluşacaktır. Bacaklarında eğirilik gelişecektir. Bileklerinde sık sık şişkinliğin olmasına neden olur.

Bebeklerde D Vitamini Eksikliği Tedavisi

Bebeklerin gelişim bozukluğu ve vitamin eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkacak olan belirtilerin görülmesi durumunda doktor tarafından kan tahlili yapılarak vitamin değerlerine bakılması gerekmektedir. Bebeklerin yeterli miktarda vitamini alması ve kan tahlili sonucunda değerlerin eksik çıkmaması için bebeklerin kol ve bacaklarının açık olması ve bu şekilde de güneşe çıkartılması gerekmektedir. Bebeklerin gün içerisinde 10 dakika kadar en az kol ve bacakları açık olacak şekilde güneşte kalmaları önerilecektir. Eğer ki doğal yollarla vitamin yeterli miktarda alınmaması halinde takviye olarak alınması gerekmektedir.

Bebeklerin bir yaşına gelene kadar doktor kontrolünde olmak üzere 400 IU / gün içerisinde almaları gerekmektedir. Bu vitaminin bebeğin 12 aylık olana kadar günlük olarak 3 damla olarak vitamin alınması gerekiyor.

Bebeklerin 1 yaşına gelene kadar gelişiminin sağlıklı olabilmesi için D vitaminine ihtiyacının olduğu bilinmektedir. Bu vitaminin yeterli miktarda bebeklerde alınamaması durumunda eksikliğin ortaya çıkması kalıcı olarak hasar oluşmasına neden olacaktır. Birçok bebeğin gelişimini engelleyecek olduğundan çocukluk çağına gelmesi durumunda yaşıtlarından daha geri olmasına neden olacaktır. Ayrıca dişi çıktığı zaman bu dişlerin sağlam olmayacağı ve kısa süre içerisinde de çürüyerek dökülmesine neden olacaktır. Bu sebeple de çocukların sağlıklı olarak gelişimi için mutlaka vitamin eksiliğinin ortaya çıkması ile birlikte D vitamini takviyesi almaları gerekmektedir. Takviye alınarak vitamin eksikliği giderilir. Böylelikle bebeklerin sağlıklı gelişimi de sağlanmış olacaktır.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 oy, ortalama: 5,00en yüksek 5)
Loading...

© 2024 – Vitaminler ve Mineraller. Tüm Hakkı Saklıdır.