B7 Vitamininin Sağlığa Faydaları ve İçinde Bulunduğu Besinler

B 7 vitamini b vitamini grubuna dahil olan bir vitamin çeşididir. Bu vitamin bilhassa saça, tırnağa ve cildin yapısına olumlu yönde etkisi olduğundan güzellik vitamini diye de anılır olmuştur.

B 7 Vitamini Ne İşe Yarar

B 7 Vitamini

B 7 vitamini b vitamini grubuna dahil olan bir vitamin çeşididir. Diğer adı ile Biyotin ya da H vitamini diye de isimlendirilmektedir. Bu vitamin çeşidi bilhassa saça, tırnağa ve cildin yapısına olumlu yönde etkisi olduğundan bu vitamin güzellik vitamini diye de anılır olmuştur. 

Bu vitaminin yapısı suda çözünen bir yapıya sahiptir. Vücudumuzda kalın bağırsakta bulunan bakterilerin üretmiş olduğu vitamindir. Sadece vücudumuzda değil aldığımız bir takım besinler içerisinde de bu vitamini bulmak mümkün.

B 7 vitamini vücudumuzun enerjisini sağlayan bir takım bileşenlere destek olmaktadır. Yine hücrelerimizin gelişmesine katkı sağlayarak kandaki şekerin seviyesinin dengeli olmasını sağlamaktadır. Kemik iliklerine de oldukça fayda sağlayan bu vitamin sinirsel dokularımız için de bir besin kaynağıdır.  Kolesterolün denge tutulmasını sağlar.  Hamile olan anne adayları için de oldukça zaruri bir ihtiyaç olan bu vitamin bebeğin gelişimi için bir çok fayda sağlamaktadır. 

H vitamini İçeren Besinler

(100 gr için hesaplanmıştır.)

SoyaSoya60 mcg
Yer FıstığıYer Fıstığı40 mcg
MısırMısır21 mcg
Yulaf EzmesiYulaf Ezmesi20 mcg
BezelyeBezelye19 mcg
Renkli lahanaRenkli lahana17 mcg
Kültür MantarıKültür Mantarı16 mcg
Soyulmuş ArpaSoyulmuş Arpa11 mcg
BuğdayBuğday10.7 mcg
TavukTavuk10 mcg
Antep FıstığıAntep Fıstığı10 mcg
Atlantik morinasıAtlantik morinası10 mcg
Dağ ÇileğiDağ Çileği4 mcg
KaymakKaymak4 mcg
KaymakKaymak3.6 mcg
PeynirPeynir3.6 mcg
Yalancı iğdeYalancı iğde3.3 mcg

B 7 Vitamininin Sağlığa Faydaları

Bu vitamin vücudumuzda genel olarak saçımızın, cildimizin ve tırnaklarımızın sağlıklı bir yapıya sahip olması konusunda yararı vardır. Klinik bulgular bunu göstermektedir. 

Vitaminlerin belli başlı görevleri bulunmaktadır. Her vitaminin ayrı ayrı görevi vardır. Kimisi bağışıklık sistemimizi güçlendirir, kimisi iç organlarımızın düzgün yapıda çalışmasını sağlar, kimisi kan akışını düzenler, kimisi şeker oranını dengede tutar kimisi de kolesterolü dengede tutar. İşte bu B 7 vitamini de vücudumuza bir takım faydalar sağlamakta daha sağlıklı yaşamamıza katkı sağlamaktadır. Her vitaminin düzenli bir şekilde vücudumuza girmesi gerekir. Vitaminlerin eksikliği söz konusu olduğunda vücut dengemiz bozularak bir takım hastalıklar baş göstermektedir. Buna karşı önlem alabilmek için her vitaminden vücudumuzun ihtiyacı kadar olanını almak mecburiyetindeyiz. 

B 7 vitamininin sağlığımıza sağladı faydaları şu şekilde sıralayabiliriz. 

  • Metabolizmadan faydalanarak vücut enerjisini sağlar.
  • Saç sağlığını sağlar.
  • Tırnaklarımızın sağlamlaşmasına sağlar, kırılganlığı önler.
  • Cilt için sağlıklıdır.
  • Kas yapımızın gelişimine katkı sağlar. Bozuk dokuları onarır.
  • Kemik iliğine faydalıdır.
  • Diyet yapanlar için faydalıdır. Fazlılık birikmiş yağın vücuttan atılmasını sağlar.
  • Kalp sağlığına katkıda bulunur.
  • Yüksek kolesterolü düşürür.
  • Şekeri dengede tutar.

B 7 Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur

Yukarıda bu vitaminin faydalarından oldukça bahsettik. Vücut sağlığımızı sağlamak için mutlaka bu vitaminin alınması gerektiğini aktardık. Şimdi de sıra bu vitaminin hangi besinlerde olduğunu belirlemeye geldi. 

Vücudumuza bu faydaları sağlayabilmek yeteri miktarda bu vitaminin vücudumuza girmesini sağlamak için bazı hayvansal gıdalardan faydalanabiliriz. Bunlar, süt ve süt ürünleri, somon balığı, tavuk, yumurta, ton balığı ve son olarak hayvanların sakatat dediğimiz bölgeleri yani işkembe, yürek, böbrek, beyin, karaciğer gibi iç organlar ve hayvanların başı ve ayak kısımlarıdır. Kısaca büyük baş ve küçük baş hayvanların kasları dışında kalan bölgelerdir.

Hayvansal gıdalar haricinde de bu vitamini vücudumuza sağlayabiliriz. Nitekim vejetaryen olan insanların da bu vitamine olan ihtiyaçları aşikar. Bu sebeple onlara da bu vitaminin verilmesi gereklidir. Hayvansal gıda dışında bitkisel içerikli olan şu besinlerden yeteri kadar b 7 vitamini elde edilebilir; soya fasulyesi, badem, ıspanak, mantar, ceviz, pirinç, muz, fındık, maya, patates, karnabahar, yulaf ve son olarak brokoliden elde edebiliriz.

B 7 Vitamini Eksikliği

Yukarıda bu vitaminin hangi besinlerde olduğunu vücudumuza ne gibi faydalar sağladığını yazdık. Şimdi de bu vitaminin vücudumuza girmediği takdirde yani vitamin eksikliğinde ne gibi problemler ortaya çıkıyor vücudumuzda ne tür hasara yol açıyor bunlara bakalım. 

Daha önce de bahsettiğimiz gibi bu vitamin güzellik vitamini olarak da isimlendirilmektedir. Eksikliğinde saç dökülmesi ve tırnak kırılması yaşanıyor. Bu eksikliğin giderilmesi için eğer dikkat ettiyseniz bazı kozmetik ürünlerinin içine koymuşlardır. 

Şunu da belirtelim ki B 7 vitamininin eksikliği çok az görülen bir durumdur. Genellikle yumurtanın beyaz kısmını yiyen kimselerde oluşur. Bunun dışında uzun süreli antibiyotik alanlarda da bu problem baş gösterebilir.

Bu vitaminin eksikliğinde şu rahatsızlıklar baş gösterebilir; 

  • Ruhsal bunalım
  • Dikkat eksikliği
  • Saç dökülmesi
  • Kas ağrıları 
  • Kansızlık
  • Mide bulantıları
  • Yorgunluk hissi
  • İştah azalması
  • Saç derisinin kuruması
  • Tırnak kırılması
  • Cildin solgunlaşması
  • Bebeklerin gelişiminde bozukluk

Bu saydığımız problemler vitamin eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkabilen problemlerdir. Bunların oluşmasına karşı önlem almak için ya da tedavi edebilmek için vücudumuza yeteri kadar B 7 vitamini alınması gerekmektedir.  

Günlük Vitamin Miktarı

B 7 vitaminini her yaştan insanın alması gerekir. Gerekli olan miktar her yaşa göre farklılık göstermektedir. Yaşlara göre alınması gereken miktarı tablo halinde gösterebiliriz.

Yaş Grubu Gerekli Olan Miktar
0-6 aylık bebek 5 mcg
7-12 aylık bebek 6 mcg
1-3 yaşındakiler 8 mcg
4-8 yaşındakiler 12 mcg  
9-13 yaşındakiler 20 mcg
14-18 yaşındakiler 25 mcg
19 yaşındakiler 30 mcg
Hamile Kadınlar 30 mcg
Emzirme Dönemi 35 mcg 

 



Makale Değerlendiriniz: 1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
Loading...

© 2024 – Vitaminler ve Mineraller. Tüm Hakkı Saklıdır.