B6 Vitamini Eksikliği ve Otizm

Otizm beyinde oluşan kimyasal bozukluklar nedeniyle görülen bir hastalıktır. B6 vitamini ve magnezyum minerali ile yapılan takviyeler sonucu hastalarda iyileşmeler görülmüştür.

B6 Vitamini Faydaları ve B6 Eksikliği

B6 Vitamini İle Otizm Tedavisi

Beyindeki kimyasal bozulmalar nedeniyle ortaya çıkan otizm hastalığının tedavisinde etkili olan vitaminlerden biri de B6 olmaktadır. Pridoksin adı verilen B6 vitamini vücut içerisinde 60’dan fazla işlevin yerine getirilmesinde etkili olduğu gibi beyin içerisindeki kimyasal yapının onarılmasında da kullanılmaktadır.

B6 vitamini vücutta bulunan protein, yağ ve karbonhidratların parçalanmasında etkili olduğu gibi bu grupların enerjiye dönüştürülmesini de sağlamaktadır. Aynı zamanda beyine sinyal gönderen nörotransmitterin sentezinde de önemli görevler üstlenmektedir. Bağışıklık sisteminin korunması için gerekli olan akyuvarların üretiminde ve kan hücrelerinden olan alyuvarların oluşturulmasında da B6 vitaminine ihtiyaç bulunmaktadır.

Sinir sistemindeki iletişimin sağlanmasında gerekli olan enzimlerin üretilmesinde de etkin bir rol üstlenen bu vitamin aynı zamanda kolesterole bağlı olarak yaşanan kalp damar sorunlarını da engellemektedir. Vücudun kansere karşı direncini artırarak diyabet, varis ve felç gibi hastalıkların tedavisinde de etkili olmaktadır. Hemoglobin sentezinde de B6 vitamini etkilidir.

İdrar söktürücü özelliği olan B6 vitamini aynı zamanda kişilerde bulunan serotonin maddesinin salgılanmasında da rol oynamaktadır. Bu madde ise ruh sağlığının korunmasını sağladığı gibi iştahı ve uyku düzenini de sağlamaya yardımcı olmaktadır.

B6 Vitamini Eksikliği

B6 vitamini eksikliği nedeniyle yeni doğan bebeklerde ve 1 yaşa kadar olan bebeklerde epilepsi nöbetleri yaşanabilmektedir. Bu nöbetlerin tedavisinde ise pridoksin mamalar kullanılabilmektedir. Sinirlere direkt olarak etki eden nadir vitaminlerden olmasından dolayı eksikliği söz konusu olduğunda sinir iltihabı görülebilmektedir.

Ruhsal sorunlar, aşırı stres ve duygu bozuklukları da B6 vitamininin eksikliğinde görülen durumlardandır. Bağışıklık sisteminin zayıflamasına bağlı olarak bu vitaminin bulunmaması halinde kişilerde sürekli hastalanma durumu da gözlemlenmektedir. Ağız ve çevresinde yara oluşumu, gözlerde ve göz çevresinde ağrı, yara görülmesi gibi durumlarda B6 eksikliğinde rastlanan durumlardandır.

Otizm Tedavisi İçin B6 Vitamini

Uykusuzluk, geceleri başlayan kaşıntı, egzama, dil ve dudak kuruluğu ile bu bölgelerde çatlak oluşumu da B6 eksikliğinde oluşmaktadır.

B6 Vitamini ve Otizm Tedavisi

1960’lı yıllarda otizmli çocuklar üzerinde yapılan araştırmalarda, B6 vitamini verilerek bu çocuklarda görülen idrar sorununda iyileşmeler saptanmıştır. Otistik çocuklarda görülen davranışsal sorunların düzeltilmesi için pridoksin tedavisinde ise yine aynı başarı yakalanmış ve çocuklardaki davranışsal problemlerde de düzelmeler meydana gelmiştir.

Otizm hastalarında beyinde bulunan nörotransimitterlerde azalma görüldüğünden dolayı çeşitli kimyasal eksiklikler meydana gelmektedir. Buna bağlı olarak otizm hastalarında sosyal yaşantıda sorunlar, sıkça tekrarlanan davranışlar ve ilgi alanlarında yaşanan kısıtlılık görülmektedir. Hayat boyu süren bu durumun önlenmesinde nörotransimitterleri artırmak için B6 vitamininin verilmesi gerektiği düşünülerek çalışmalar yapılmıştır.

Pridoksin verilen otizmli çocuklarda fizyolojik ve psikolojik alanda değişimler gözlenmiştir. Buna bağlı olarak çalışmalara magnezyum da eklenerek hem B6 vitamini hem de magnezyum minerali ile daha başarılı sonuçlar alınmıştır. Ayrıca B6 vitamininin yüksek dozlarda verilmesi halinde görülen yan etkilerin büyük bir kısmı magnezyum minerali ile de ortadan kaldırılabilmiştir.

Otizmli çocuklarda uygulanabilen tedavide her çocuğa farklı dozlarda ve ihtiyaçlarına yönelik olarak vitamin ve mineral dozu ayarlanmıştır. Bu ayarlamalar ile birlikte büyük oranda başarı sağlanmıştır. Ancak otizmle mücadele noktasında bu uygulama ile ilgili detaylı çalışmalar yapılmadığı gibi doz ayarlamasının yapılması da hayati öneme sahiptir.

Otizm Tedavisinde B6 Vitaminin Kullanımı

Otizm hastaları için kullanılan pridoksinin gereğinden fazla verilmesi halinde kişilerde;

  • Baş ağrısı
  • Depresyon
  • Kusma
  • Işığa duyarlılık
  • Kol ve bacak sinirlerinde hasar
  • Duyu sinirlerinde iltihaplanma gibi yan etkiler görülebilmektedir.

B6 vitamini verilmeden önce hastanın kan değerlerine bakmak ve kanındaki B6 vitamini ve diğer bütün vitamin ve minerallerin ölçülmesi gerekir. Daha sonra ise yan etkiye sebep olmayacak şekilde otizm tedavisi uygulanabilir.

Çocuklara pridoksin ve magnezyum uygulamasından önce bir çocuk doktoru ve bir diyetisyen ile görüşerek tedavi hakkında bilgi almak ve günlük alınacak olan dozu belirlemek gerekir. Ayrıca fındık, tahıllar ve fasulye gibi baklagillerde B6 vitamini doğal olarak bulunmaktadır. B6 eksikliği olması durumunda doğal yollardan bu vitamin alınabilir.

Otizmde pridoksin alımını eczanelerden alınacak ilaç şeklinde uygulamak yerine beslenme düzenine dahil etmek daha sağlıklı sonuçlar verecektir. Günümüzde B6 vitamininin otizm tedavisinde kullanılabilecek bir takviye şeklinde görülmesine ek olarak bu alanda yapılmış kaliteli araştırmalar ve kesin sonuçlar bulunmamaktadır. 



Makale Değerlendiriniz: 1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
Loading...

© 2024 – Vitaminler ve Mineraller. Tüm Hakkı Saklıdır.