B2 Vitamini Hangi Yiyeceklerde Bol Miktarda Bulunur?

Riboflavin olarak bilinen B2 vitamini doğal olarak alınması için hayvansal gıdalar ve bitkisel gıdalar içerisinde bulunmaktadır. Bu sayede vücudun ihtiyacı karşılanacaktır.

B2 vitamini İçeren Besinler

(100 gr için hesaplanmıştır.)

Çam FıstığıÇam Fıstığı88.05 mg
Kültür MantarıKültür Mantarı0.45 mg
PeynirPeynir0.4 mg
Bal mantarıBal mantarı0.38 mg
UskumruUskumru0.36 mg
Chanterelle mantarıChanterelle mantarı0.35 mg
Gelincik mantarıGelincik mantarı0.3 mg
KuşburnuKuşburnu0.3 mg
Süzme PeyniriSüzme Peyniri0.3 mg
Beyaz mantar (Boletus)Beyaz mantar (Boletus)0.3 mg
KazKaz0.23 mg

B2 Vitamini

B2 Vitamininin Bulunduğu Besinler

B2 vitamini içeren maddeler ısıya karşı dayanıklı olsalar da güneş ışıklarına karşı etkili olmayacaktır. Bu nedenle de Riboflavin olarak da isimlendirilen vitaminin özelliklerini kaybetmemesi için güneş ışıklarının görülmediği bir yerde kalması gerekmektedir. İnsanların büyümesinde etkili olduğu kadar aynı zamanda da kemiklerinin gelişiminde de etkili olacaktır. Bu vitamin özellikle de hamileler için anne karnında olan bebekler içinde çok etkili olmaktadır. Bebeğin sağlıklı olarak gelişmesi ve iskeletinin oluşabilmesi için önemli bir vitamin olarak bilinmektedir.

Alınan proteinlerin parçalanmasında çok önemli bir rol oynayacak ve yağlarında parçalanmasını sağlayacak olan bir vitamin olarak bilinmektedir. Yiyecekler yoluyla alınacaktır. İnce bağırsakta diğer B grubu vitaminler gibi emilimi burada olacaktır.

B2 vitamin içeren gıdaların yüksek ısı ile birlikte pişirilmesi sonucunda içerisinde ki besin değerlerinin yaklaşık olarak %40 civarında kaybedecektir. Bu nedenle de yüksek ısılarda pişirilmemesi gerekmektedir.

Vitamin bakımından zengin kaynakları olan gıdaların kızartılması durumunda ise besin değeri daha da düşmesine neden olacaktır.

B2 Vitamini Bulunan Besinler

Hayvansal ve bitkisel gıdalar ile birlikte bu besin yeterli miktarda doğal yollarla alınmaktadır. Fakat insanların dikkat etmesi gereken bazı durumlar olacaktır.

  • Donmuş ürünlerin çözülmesini bekleyin;
  • Yiyecekleri güneşte tutmayın;
  • Pastörüze süt kaynatılmamalıdır;
  • Yiyecekleri Çok pişirmeyin;
  • Sebzeleri su içerisinde fazla bekletmeyin.

Bu yazdıklarımıza dikkat etmeniz sonucunda besinler içerisinde bulunan B2 vitamininde değer kaybı yaşanmamış olacaktır. Süt ve süt ürünlerinin her zaman için karanlık ve serin bir yerde tutulması önerilmektedir. Işık gören bir yerde kalması sonucunda riboflavin değerinin yarısından fazlasının kaybolmasına neden olacaktır. İşlenmiş ve paketlenmiş ürünlerde vitamin kaybının olması görülmektedir. Derin dondurucuda dondurulmuş hayvansal gıdaların her zaman için buzdolabının alt rafında çözülmesini beklemelisiniz. Dışarıya çıkartarak buzunun çözülmesini beklemek besin değerinde düşmenin olmasına neden olacaktır.

Riboflavin her gün yeterli miktarda vücudun sağlıklı olabilmesi için alınması gereken bir vitamin olmaktadır. Her zaman için doğal yollarla alınması gerekmektedir. 100 gram bitkisel gıdalar içerisinde bulunan B2 vitamini şunlardır:

Bitkisel Gıdalar Bulunduğu Miktar (mg)
Çam fıstığı 88.05
Kişniş yaprakları 1.50
Siyah çay 1
Kuşburnu meyvesi 0.65
Badem 0.65
Kekik 0.47
Patlıcan 0.45
Defne yaprağı 0.42
Susam 0.36
Mantar  0.40
Fıstık 0.13
Taze fasulye 0.31
Kuş üzümü 0.08
Bezelye 0.16
İncir 0.12
Mısır 0.10
Karahindiba 0.14
Ispanak  0.38
Şalgam 0.41
Maydanoz  0.28

Vitaminin yeterli miktarda alınması her zaman için doğal besinler yoluyla olmalıdır. Eksikliği ile birlikte doktor onayı tarafından takviye ilaçlar reçete edilmesi durumunda kullanılabilir. Vitaminin bağırsakta emilimini azaltacak durumlar konusunda daha fazla alınması gerekmektedir. Özellikle de kötü beslenen, obez olan insanların ve alkol kullanan kişilerin bu vitamin ihtiyacını daha fazla almaları gerekmektedir.

Yeterli kadar doğal gıdalar sonucunda alınamaması halinde eksiklik meydana gelecektir. Cildi çok fazla etkileyeceği gibi iştah kaybı olacaktır. Yorgunlukta en fazla görülen belirtiler arasındadır. Bu sebeple de insanların eksikliğine bağlı olarak vitamin değerlerine baktırması önerilmektedir.

B2 vitamini eksikliği yaşamakta olan insanların bu eksikliği giderebilmek için en çok nelerde bulunduğu merak etmektedir. Bu vitaminin bitkisel gıdalarda bulunduğu kadar hayvansal gıdalarda da bol miktarda bulunmaktadır. İnsanların günlük gereksinim ihtiyacını karşılayarak yorgunluk oluşmasını engelleyecek vitaminin buluntuğu hayvansal gıdalar şunlardır: (Yazdığımız tabloda bulunan değerler 100 gram üzerinden hesaplanmıştır).

Hayvansal Gıdalar Bulunduğu Miktar (mg)
Sığır karaciğer 2.19
Böbrek eti 1.80
Yumurta (1 Adet) 1.64
Salyangoz 1.40
Süt 1.30
Peynir 0.44
Somon balığı 0.40
İstiridye 0.35
Ringa Balığı 0.30
Kırmızı et 0.22
Tereyağı 0.18
Tavuk Eti 0.16
Havyar 0.36

Kadınlar için 1.2 mg olurken erkekler için Riboflavin vitamin miktarının 1.6 mg olması gerekmektedir. Hamilelik ve emzirme döneminde olan kadınların ise 3 mg alınması gerekmektedir. Vitaminin vücudun ihtiyacından fazla alınması durumunda suda eriyen bir vitamin olması nedeniyle vücutta depolanmayacaktır. Bu sebeple de böbreklerden süzülerek fazlası idrar yoluyla atılacaktır.



Makale Değerlendiriniz: 1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
Loading...

© 2024 – Vitaminler ve Mineraller. Tüm Hakkı Saklıdır.