B17 Vitaminin Yararları Nelerdir, Hangi Yiyeceklerde Vardır?

B17 vitamini dengeli şekilde vücuduna almak isteyen kişilerin öncelikli olarak bu vitamini içeren besinler ile alakalı olarak beslenme düzeni sağlaması gerekir.

B17 Vitamini

Kanser hücrelerine bir panzehir olarak kullanılan B17, Amerika Birleşik Devletleri’nin FDA’sı tarafından potansiyel kanser tedavisi olarak 80’li yıllarda yasaklanmıştır. Yalnız bir grup alternatif tıp uygulayıcısı hala vitamin olarak kabul edildi.  Vitamin, kayısı ve elma gibi prunasin ailesinin bitkilerinin tohumlarında bol miktarda yer alır. Doğal bir siyanür içeren madde olan nitriloside olarak kabul edilen Laetrile özü, popüler bir katkı maddesidir. Hidrojen siyanür üretimi yolu ile kanser gelişimini önlemek adına laetil ama teori hala dünyadaki en tartışmalı olanlardan biri olmaya devam etmektedir.  Anti-kanser özellikleri bir kenara, B17 vitamini özellikle de ek gıdalar yerine doğal besin kaynaklarından türetilmişse, sağlık yararlarının çokluğunu beraberinde getirebilir.

Potansiyel Yararları

Vitamin B17 yiyeceklerinin her gün kansere yakalanabileceğini ya da en azından her gün büyük dozlarda tüketildiği zaman remisyona soktuğunu iddia edilmektedir. Bu sadece bilimsel kanıt değildir. Sadece bir delildir. Yapılan çalışmalar sonucunda beyaz kan hücresinin zararlı hücrelere saldırarak bağışıklık sistemine yardım ettiği bulunmuştur. Düşük beyaz kan hücresi sayımı olanlar, B17 takviyelerinin alınmasından yarar sağlayabilir. Ayrıca tansiyonu düşürür, ağrıyı azaltabilir, ancak bu iddiaları geçerli kılmak için yeterli araştırma yapılmamıştır. Faydaları arasında;

  • Hipertansiyonun düzenlenmesi; B17 vitamini, yüksek tansiyonu düşürmede etkili olan tiyosiyanat oluşumundan dolayı hipertansiyon sorunlarını düzenlemeye destek olur.
  • Bağışıklık sisteminde güçlendirme sağlar; B17 vitamininin bağışıklık sistemi için harikalar yaratır. Vitaminlerin bağışıklık sistemini iyileştiren beyaz kan hücrelerini artırma potansiyeli olması açısından en büyük faydalarından biridir.
  • Antioksidan: vitaminin vücuttaki toksik hücreleri parçalamak ve yok etmek için vitamin A, C ve E gibi diğer güçlü antioksidanlarla ilişki kurma yeteneğini de ortaya çıkar. Bu sayede doğal bir detoks sürecine yardımcı oluyor ve genel sağlığı destekleme konusunda çalışır.
  • Ağrı rahatlatma; B17 vitamini de etkili bir ağrı kesici olarak çalışır. Özellikle eklem ağrıları konusunda insanların rahatlamasını sağlar.

B17 vitaminin kansere yardımcı olabileceğine dair bir kanıt bulunmamaktadır. Yalnız bazı insanlar bunu kullanabileceğine inandığı için kullanmaktadır. Kullanım amacı;

  • Sağlığını, enerji seviyelerini ve refahını arttırmak
  • Vücudu toksinlerden arındırmak ve temizlemek
  • Daha uzun yaşamaya yardımcı olmak

B17 Vitamini Nelerde Var?

B17 vitaminin aktif şekilde çalışması için hangi besinlerde, nerede, hangi meyvelerde ve sebzelerde olduğunu bilmek gerekir.

Tohumlar

Çeşitli meyvelerden birçok tohum ve çekirdek vitamin açısından zengindir. Kayısı çekirdeği bu sıranın en üstünde yer alır. B17 vitaminin  faydaları ile yüklü diğer tohumlar, elma tohumları, erik tohumları ve armut tohumları olarak sıralanabilir. Çilek, üzüm, çilek ve ahududu minik tohumlardır. Keten tohumu, kabak çekirdeği, darı tohumu ve buğday tohumu da bu vitamini yeterli miktarlarda içermektedir.

 Meyveler 

Ahududu, mürver, çilek, yaban mersini, böğürtlen ve yabani meyveler oldukça bol miktarda vitamin içerir. 

Tahıllar

Besinsel yararı için optimize etmek için mutfak kilerden  sorgum, karabuğday, arpa ve darı tüketiminin yapılması gerekir.

Okaliptüs Yaprakları

Orta derecede B17 vitamini içerdiği bulunmuştur. Ispanak yaprakları bile vitamin izleri olduğu söylenir.   

Lahana ve Baklagiller

Bambu filizleri B17’nin zengin kaynaklarıdır. Yonca, garbanzo ve mung lahanası ise daha az kaynaklıdır. Patates ve tatlı patates çok daha az miktarda içerir. Bazı baklagiller B17 içerir ama hiçbiri zengin kaynak değildir. Örnek verilecek olursa; fava fasulyesi, siyah fasulye, kara gözlü bezelye, yeşil bezelye, lima fasulyesi, barbunya fasulyesi, garbanzo fasulyesi ve mercimek olarak sıralanabilir.

Otlar ve Yapraklı Yeşiller

Yonca ve okaliptüs yaprakları B17’nin zengin kaynaklarıdır, pancar yeşili, ıspanak ve su teresi ise orta miktarlarda içerir.

Vitamin meyve ve sebzeler dışında şu şekilde kullanılabilir;

  • Bir enjeksiyon (intravenöz olarak)
  • Tabletler
  • Cilt losyonları
  • Arka pasaja koymak için bir sıvı (rektum)

Tablet olarak almak, bir enjeksiyon olarak sahip olmaktan daha fazla yan etkinin meydana gelmesine olanak sağlar. Çünkü sindirim bakterileri ve tüketimi yapılan gıdalardaki enzimler laetrili yıkıp siyanür salgılama özelliğine sahiptir. B17 destekleyicileri genelde 2 ya da 3 hafta boyunca bir damara günlük enjeksiyon yapılarak da alınabilir. Bunu bir süreliğine vitaminin tabletleri izler. Genelde yüksek dozda vitamin almayı ve özel bir diyet uygulamaları uzman hekimler tarafından önerilir. Bundan dolayı uygulaması oldukça katı ve karmaşık bir tedavi olabilir. Tedavi sürecinde uzman hekimin dediklerinin dışına çıkılmaması gerekir. Bu sayede sağlık ve sorunsuz şekilde tedavi sürecini atlatmak mümkün hale gelecektir.



Makale Değerlendiriniz: 1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
Loading...

© 2024 – Vitaminler ve Mineraller. Tüm Hakkı Saklıdır.