B12 Vitamini Nedir? Hangi Meyvelerde Vardır?

Vücut bağışıklık sistemi, alyuvar ve miyelin kılıf üretimi noktasında doğrudan rol alan B12 vitamini, bitkisel kökenli gıdalarda bulunmayan bir vitamin olup yalnızca hayvansal kökenli besinlerden alınabilir.

B12 Vitamini Meyvelerde bulunur mu?

Vücut sistemleri için büyük öneme sahip vitaminlerden biri olan ve içerisinde kobalt mineralı bulunması dolayısıyla çoğu zaman kobalamin olarka da adlandırılan B12 vitamini, suda çözülebilir olması ve vücutta karaciğerde 2 mg, diğer vücut dokularında 2 mg olmak üzere 4 mg gibi oldukça düşük bir miktarda depolabilmesi sebebiyle çoğunlukla günaşırı alınması gereken bir vitamin olarak tarif edilebilir. Özellikle hayvansal kökenli gıdalarda bulunan B12 vitaminin bitkisel kaynaklı besin gruplarından sağlanamayacağını belirttikten sonra vücut sistemi içerisinde hangi faaliyetlerde rol oynadığından kısaca bahsetmek gerekir.

Az depolanabilmesi sebebiyle eksikliği sık görülen ve yüksek ısının tesirini yok ettiği B12 vitaminin vücutta rol aldığı fonksiyonları şu şekilde sıralamak mümkündür;

  • Kırmızı kan hücreleri olarak bilinen alyuvar hücrelerinin üretilmesini desteklemesi.
  • DNA’nın sentezlenmesinde rol alan folik asitlerle eş güdümlü olarak çalışması.
  • Sinir sistemindeki hücrelerin etrafını kaplayan ve temel görevi elektriksel iletimin hızlanması olan miyelin kılıf üretiminde yer alması.
  • Vücut için iki önemli mineral olan çinko ve magnezyumun etkinlik düzeyini arttırması.
  • Vücut dokularının onarım sürecini hızlandırması.
  • Sinir sisteminin günlük yaşamın getirdiği psikolojik baskıdan hafifletilmesine katkı sağlaması.
  • Bağışıklık sisteminin gelişimini desteklemesi.

Görüldüğü üzere listenen birçok faaliyette B12 vitamini, diğer vücut fonksiyonu, mineral yahut vitaminler ile ilişik çalışarak sistemsel devamlılığı sağlar.

İlk paragraflarda da ifade edildiği gibi vitaminin temin edilebileceği besin grupları bitkisel değil hayvansal kaynaklıdır. Dolasıyla “B12 vitamini hangi meyvelerde var ?” sorusunun yanıtı kesin bir şekilde; vitamin, hiçbir bitkisel kökenli besin grubunda yoktur şeklinde olacaktır. Elbette bu açıdan bakıldığında; beslenme alışkanlıkları içerisinde hayvansal kaynaklı besinlere yeterince yer vermeyen bireyleri B12 vitamini eksikliği ile karşılaşmasının muhtemel olduğunu görmek mümkündür.

Bitkisel kökenli gıdalardan temin edilemeyen vitaminin yer aldığı hayvansal kökenli gıdaları ve miktarlarını şu şekilde sıralamak mümkündür;

  • Sırasıyla dana ciğeri ve tavuk ciğerinde 83.13 mcg ve 16.58 mcg.
  • Ton balıkta 9.43 mcg.
  • Tavşan etinde 7.16 mcg.
  • İnek sütünden üretilen peynirde 3.06 mcg.
  • Kuzu etinde 2.39 mcg.
  • Dana etinde 1.97 mcg.
  • Yumurta ve sütte ise sırasıyla 0.89 mcg ve 0.45 mcg.

Bakıldığında B12 vitamini yönünden en zengin besinlerin dana ve tavuk ciğeri yani et statüsünde tüketilen besinler olduğu görülür. Vitaminin vücuttaki miktarının doğrudan beslenme şekliyle ilişkisi olduğu dikkate alınırsa, eksikliğinin ortaya çıkması durumunda alınması gereken önlemlerin başında beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi gelir ifadesi hiç şüphesiz yerinde bir kullanım olacaktır.

B12 vitaminin genel itibariyle ne olduğundan, faydalarından ve hangi besin gruplarından sağlanabileceğinden bahsettikten sonra vitaminin eksikliği durumunda ortaya çıkan semptomlara ve eksikliğin nasıl giderilebileceğine değinmek gerekir.

B12 Vitamin Eksikliğine Meyveler İyi Gelir mi?

Özellikle vegan beslenme tarzını benimseyen bireylerde görülen B12 vitamini eksikliğinin temel semptomları;

  • Alyuvar hücrelerinin üretiminin azalmasına bağlı olarak ortaya çıkan kansızlık.
  • Vücut dokularının yenilenme hızının yavaşlaması.
  • Psikolojik ve fizyolojik yönden yorgunluk ve halsizlik hissi.
  • Çoğunlukla yaşlı bireylerde görülen hafızayı yeterli ölçüde kullanamama,unutkanlık durumu ve depresyon halinin tetiklenmesi.

olarak sıralanabilir. 

B12 vitamini hayvansal kökenli gıdalardan temin edildiğinden dolayı vitaminin eksikliği noktasında takviye sağlayacak herhangi bir meyveden söz etmek mümkün olmasa da, bağışıklık sisteminin ve hafızanın kuvvetlendirilmesi, vücuttaki yorgunluk hissinin önlenmesi adına taze meyve tüketimi oldukça kritik bir öneme sahiptir.

Hafızayı kuvvetlendirici etkiye sahip olan omega 3 açısından zengin ceviz, fındık, limon ve havuç tüketimi, bağışıklık sisteminin kuvvetlendirilmesi noktasında ise turunçgil ailesinin tüketilmesine özen gösterilmesi, bireyin vücut sisteminin geneli için hayli faydalı bir beslenme şekli olacaktır.

 Genel itibariyle bakıldığında; vücut sistemlerinin  birçok fonksiyonun devamında önemli bir rol oynayan B12 vitaminin eksikliğinde ortaya çıkan problemlerinin çözümünün birçok farklı hayvansal gıda yardımıyla kolaylıkla sağlanabileceğini ifade etmek gerekir.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (3 oy, ortalama: 5,00en yüksek 5)
Loading...

© 2023 – Vitaminler ve Mineraller. Tüm Hakkı Saklıdır.