B12 Vitamini Eksikliğinin Tansiyona Olan Etkisi

B12 vitamini tansiyonu etkiler mi, bu vitaminin eksikliği tansiyonu nasıl etkiler, b12 eksikliği tansiyonu yükseltir mi, bu vitaminin eksikliği tansiyonu nasıl etkiler hakkında makale.

B12 Vitamininin Tansiyona Olan Etkisi

Günümüzün modern dünyasında tansiyon hastalıkları oldukça artış göstermiştir. özellikle yüksek tansiyon rahatsızlığı toplumun hemen hemen her kesimini etkileyen ve oldukça yaygın bir şekilde görülen bir hastalık haline gelmiştir. Bu hastalığı ortaya çıkartan birbirinden farklı birçok sebep bulunmakla birlikte, bunların en başlıcalarından birisi hemosistein adı verilen bir  amino asit türevidir.

Vücuttaki biyolojik süreçler neticesinde doğal olarak üretilen hemosisteinin yüksek tansiyon konusunda bir risk faktörü olduğu ve bu rahatsızlığa neden olduğu günümüzde kabul edilen bir olgudur. Bu amino asitin miktarı ne kadar artarsa tansiyona olan etkisi o kadar fazla olmaktadır. Vücutta doğal olarak üretilen bu amino asit biyolojik kimi işlemler neticesinde başka tür amino asitlere dönüşmekte ve miktarları azalmaktadır.

Hemosistein maddesinin metionin adı verilen amino asite dönüşmesinde ve miktarının azalmasında etkili olan vitaminler,

  • Folik asit
  • B12 vitamini
  • B6 vitamini

Bu vitaminler hemosisteinin dönüşmesinde etkili olan enzimleri harekete geçirdikleri için bu bakımdan tansiyona doğrudan etkileri bulunabilmektedir. Bu enzimlerin salgılanması ile birlikte hemosistein seviyesinde bir düşüş meydana gelir ve bu maddenin yüksek tansiyona neden olan etkisi ortadan kaldırılır.

B12 vitaminin eksikliği toplumda yaygın görülmemekle birlikte, özellikle yaşlılarda ve hayvansal gıda tüketmeyen kişilerde daha yoğun bir şekilde görülmektedir.

B12 vitamini hayvansal gıdalarda bulunmaktadır ve toplum genelinde eksikliği çok fazla deneyimlenmemektedir. Ama yine de eksikliği görülen bir vitamindir. Bu vitaminin eksikliği yaşla birlikte artmaya başlar, 60 yaş yukarısındaki kişilerde görülme sıklığı yüzde iki seviyesindedir. Bu vitaminin eksiklik nedenleri olarak şunlar sıralanabilir:

  • Vejeteryan beslenme düzenini benimsemek
  • Mide hastalığı 
  • Bağırsak rahatsızlıkları
  • Genetik yatkınlık
  • İlerleyen yaş
  • Antibiyotik ve ilaç kullanımı
  • Yoğun alkol kullanımı

Tüm bunlar vücutta bu vitaminin eksikliğinin görülmesine neden olan etkenlerdir. Sadece hayvansal gıdalarda bulunması nedeniyle vejeteryan beslenenlerin mutlak surette bu vitamini dışarından ilaç takviyesi şeklinde almaları gerekmektedir. Bunun dışında diyabet tedavisi gibi bazı hastalıkların tedavilerinde kullanılan ilaçlar da bu  vitaminin eksikliğine neden olabilmektedir.

B12 Vitamin Eksikliğinin Yüksek Tansiyona Olan Etkisi

B12 vitamini vücut açısından birçok faydalı özelliklere sahip olmakla birlikte, vücuttaki hemosistein seviyesinin azaltılmasıyla da doğrudan ilgilidir. Bu sayede bu maddenin yüksek tansiyona neden olan özelliği ortadan kaldırılır. Bu nedenle risk grubu altındakilerin düzenli olarak kan sayımı yaptırarak vücutlarındaki vitamin miktarlarını ölçtürmelerinde fayda bulunmaktadır.

B12 vitamininin yüksek tansiyona olan etkisi eksikliğinde daha çok ortaya çıkmaktadır. Bu vitamin vücutta eksik olduğu durumlarda hemosisteini dönüştüren enzimlerin salgılanması yetersiz seviyelerde gerçekleştiği için bu maddenin etkisiyle birlikte kan basıncında artış meydana gelir. Bu da neticede yüksek tansiyon hastalığının ortaya çıkmasına neden olur.

Yüksek tansiyon günümüzde toplumda oldukça yaygın görülen bir rahatsızlıktır

 

B12 vitamini eksikliğinin böylesine olumsuz bir etkiye neden olmaması için yapılması gerekenler şunlardır:

  • B12 ve B6 vitamini almak. Tek başına B12 veya tek başına B6 vitamini almak yüksek tansiyonu engellemek açısından yeterli değildir. İkisinin mutlaka bir arada alınması gerekir. Yine de B12 ve B6 vitaminlerinin beraberce alınması hemosistein seviyesini yüksek oranlarda değil, az miktarla düşürebilmektedir.
  • Yüksek tansiyonu engelleyebilmek için B12 vitamini ile birlikte mutlaka folik asit de alınması gerekmektedir. Folik asit desteği bu vitaminin eksikliği karşısında görülen yüksek tansiyonu önlemede oldukça büyük bir öneme sahiptir. Folik asit ve B12 birleşimi vücuttaki hemosistein seviyesini oldukça yüksek bir oranda düşürebilmektedir.

Bu vitamin eksikliği her yaştan kişilerde yüksek tansiyona sebep olmakla birlikte, folik asit ile birlikte takviye edildiği zaman kan basıncının düşmesine yardımcı olsa da, bu durum yaşlılar için diğer yaş gruplarına kıyasla biraz daha zor gerçekleşmektedir. İlerleyen yaşla birlikte bu vitamin takviyesi yapılsa da vücuttaki hemostatin seviyesinin düşmesi diğer yaş gruplarına göre daha az olduğu için bu yaş grubunda B12 vitamin eksikliğinin neden olduğu yüksek tansiyon tam manasıyla ortadan kaldırılamamaktadır.

 



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (3 oy, ortalama: 4,33en yüksek 5)
Loading...

© 2024 – Vitaminler ve Mineraller. Tüm Hakkı Saklıdır.