Çocuklarda B12 Vitamini Eksikliği Geç Konuşma Nedeni
Beynin gelişimi konusunda oldukça önemli bir vitamin olan B12’nin vücut mekanizmasında yeterli düzeyde bulunmaması çocuklarda geç konuşma gibi sıkıntıların yaşanmasına sebep olabilmektedir.
Çocuklarda Konuşma Geriliği
Çocuklarda B12 vitaminin eksik olması; sağlıklarının bozulmasının en önemli nedenlerinden biri olmaktadır. Çocukluk döneminde sinir sistemi gelişir ve hatta küçük bir vitamin ya da eser element eksikliği bile sadece sözel değil, aynı zamanda entellektüel gelişimde de gecikmeye yol açabilir. B12 vitaminleri – sinir hücrelerinin zarlarının oluşumu ve beyin hücrelerinin normal enerji metabolizması için büyüyen organizma için gereklidir. Çocuklarda beyinle ilgili sıkıntılar annenin yanlış beslenmesiyle ilgili olarak daha anne karnında başlayabileceği gibi doğum sırasında veya doğum sonrasında da ortaya çıkabilmektedir. Vücut mekanizmasının merkezi konumunda olan beynin gelişimiyle ilgili olarak önemli görevleri bulunan B12 vitamini çocuklarda karşılaşılan konuşma geriliğinin en önemli sebebini oluşturmaktadır. B12 vitamin eksiklikleri çocuklarda konuşma gelişimin gecikmesine sebep olmaktadır. Çocukların günlük yaşamda konuşmalarında gecikme veya onlarla konuşulduğunda geç ve zor cevap vermesi bütünüyle beyinle ilgili bir problem olmaktadır.
Vücut tarafından üretilmeyen B12 çocuklarda beslenme yoluyla hayvansal ürünlerden elde edilmektedir. Beynin gelişiminde oldukça önemli olan bu element yumurta, kırmızı et gibi besinler aracılığıyla temin edilmektedir. Beynin direk olarak etkilenmesini sağlayan bu önemli element aynı zamanda çocukların fiziksel gelişimi ve büyümesinde de sorumlu olmaktadır. Yani bu vitaminin eksik oranda olması sadece çocukların geç konuşmasını sağlamaz aynı zamanda yürümesini, oturmasını, psikolojik dengesini ve ruhsal sağlığını da etkilemektedir.
Konuşma geriliğine bağlı olarak kendisini ifade etmekte zorlanan çocuklar; bu sorunun zamanında telafi edilmemesi durumunda beyninde ortaya çıkan gelişim sıkıntısı diğer organlarda da kendini gösterecek ve hayatınızın en değerli parçası olan sevgili yavrularınızın gelişiminde ve psikolojisinde de sorunlar yaşamaya başlayacaktır. Bu sebeple çocuklarda ortaya çıkan B12 vitamin eksikliğinin zamanında telafi edilmesi gerekmektedir.
Uygulanan Tedavi Yöntemleri
Çocukların beyin gelişimi konusunda önemli görevleri bulunan B12 vitaminin eksikliği geç konuşmasına sebep olmasının yanı sıra, aynı zamanda hareket kabiliyetlerinin kısıtlanmasına, zeka geriliklerinin gündeme gelmesine hatta başta kansızlık olmak üzere pek çok sağlık sorunlarının da beraberinde yaşanmasına sebep olabilmektedir. Çocuklarda yaşanan B12 vitamin eksikliği konusunda uygulanacak olan tedavi yöntemine geçmeden evvel bu sorunun kaynağının saptanması gerekmektedir. B12 vitamini metabolizmasındaki rahatsızlıklar, vitamin B12’nin koenzime dönüştürülmesi için gerekli olan enzimlerin genetik olarak koşullandırılmış bir kusuru veya düşük bir plazma taşıyıcı protein seviyesi olan bebeklerde görülür. Gelişmekte olan megaloblastik anemi, yaşamın ilk haftalarında ya da aylarında kendini gösterir ve kandaki normal veya hafif derecede azalmış B12 vitamini seviyesi ile karakterize olmaktadır. Bunun aksine, emilim bozukluklarının bir sonucu olarak gelişen anemi ile, düşük bir B12 vitamini düzeyi her zaman tespit edilebilmektedir.
Yeni doğan bebeklere genel olarak tek toz halinde B12 vitamin takviyesi verilmektedir. Fakat buna rağmen annelerin gerek hamilelikleri sırasında gerekse emzirme döneminde sağlıksız veya vejeteryan bir beslenme tarzı uygulaması çocukların daha bebeklikten itibaren bu sağlık sorunuyla karşı karşıya kalmalarına sebep olabilmektedir. Bariz belirtilerle kendini gösteren B12 vitamin eksikliği zamanında fark edilip gerekli olan tedavi yapılmaması durumunda başta konuşma ve zeka geriliği olmak üzere bütün yaşam sürecini etkileyecek sıkıntıların yaşanmasına neden olabilecektir.

Çocuklarda B12 Eksikliği
Kırmızı kan hücrelerini üreten ve suda çözünen bir vitamin olan B12 bakteriyel fermantasyon senteziyle üretilebillmektedir. B12 vitamini temin edilebilecek kaynaklar arasında deniz ürünleri, tofu ve soya sütü, dana eti, yengeç, kırmızı et, dana ciğeri, peynir, sığır eti, tahıllar, yumurtalar, süt ürünleri, sakatatlar yer almaktadır. B12 vitamini eksikliği başta panik atak olmak üzere, depresyon, psikolojik sorunlar, anemi, yorgunluk, halsizlik, zeka gerilikleri, unutkanlık gibi rahatsızlıkların riskini artırabilmektedir.. Bu arada, uzun vadede otonom sinir sistemine ve beyinle merkezi sinir sistemine zarar verebilir. Çocuklarda B12 vitamin eksikliğinin tedavisinde izlenecek yöntem ilk olarak beslenmesinin düzenlenmesi şeklinde olmaktadır. Bu aşamada hazırlana diyet listesinde süt, yumurta, sığır ve dana etleri, balık, süzme peynir gibi hayvansal gıdalar verilir. Bunun yanında ilaç tedavisine başlanılır. İlaçlar doktorun ön gördüğü şekilde şurup, iğne veya hap şeklinde olabilmektedir.
Tedavi süresince çocuğa sık olarak kan testleri yapılarak vücuttaki B12 seviyesi kontrol edilerek buna göre ilacın dozu ayarlanır.Çocuklar B12 eksikliğiyle ilgili tedavi yapılırken hastanın yakından takip edilmesi gerekmektedir. Tedaviye başlanıldığı andan itibaren ilk iki gün ani komplikasyonlar olabilmektedir. Vücuttaki potasyum oranında ortaya çıkan düşüşler dikkatle gözetim altında tutulmalıdır. Hasta normal sağlığına kavuştuktan sonra da yaşla orantılı olarak saptanan günlük dozların gerektiği gibi alınmasına devam edilmelidir.