B12 Vitamin Eksikliği Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?
İnsan sağlığı için en gerekli vitaminlerden bir tanesi olan B12 vitamini suda çözünen vitaminler arasında olup, eksikliği durumunda insanlarda ciddi sağlık sorunları gelişebilir.
B12 Vitamin Eksikliği

B12 Vitamini
Sağlıklı bir vücuda sahip olabilmek için önemli vitaminler arasında olan B12 vitaminin eksikliği ciddi sağlık sorunlarının olmasına neden olmaktadır. Yaşlı insanlarda ve hayvansal gıdalar ile beslenmeyen kişilerde eksikliği meydana gelecektir. En çok kırmızı kan hücrelerinde ve insan DNA oluşturmasında etkili olan vitamin aynı zamanda da sinir sistemini de önemli oranda etkilemektedir. Kırmızı kan hücrelerinin azalması ile birlikte insanların cilt renginde değişmeler meydana gelecektir. Ciltin solgunlaşması ile birlikte aynı zamanda da gözün korneasınında sararmasına neden olacaktır. Ayrıca şu belirtilerde insanlarda ortaya çıkacaktır:
- Kilo verme;
- Halsizlik;
- Anemi hastalığı;
- Cinsel isteksizlik;
- Ayaklarda ve ellerde karıncalanma;
- Dilde şişme, iltihaplanma;
- Bacaklarda kramp;
- Nefes darlığı;
- Görme sorunları;
- Sinirli ruh hali;
- Stres;
- Depresyon.
İnsanların belirtileri arasında vücutlarında sıcaklık artışı da görülecektir. Damarlarda daralma meydana geleceğinden organlara oksijen bakımından zengin olan kan ulaşamayacak olduğundan organlarda hasar oluşmasına neden olur. Beyine oksijenli kan ulaşamayacak olduğundan beyin fonksiyonlarında azalma olacaktır.
İnsanların belirtilerin olması eksikliğin tedavisinin yapılması mutlaka gerekmektedir. Eksikliğin tedavisi ile giderilmemesi sonucunda insanlarda ciddi hastalıkların olmasına neden olacaktır.
Ayrıca vitamin eksikliğinin oluşmasına neden olacak herhangi bir emilim bozukluğunun olmasına neden olacak bir rahatsızlığı olması halinde vitamininde eksikliği meydana gelecektir.
B12 Vitamin Eksikliği Baş Ağrısı Yapar Mı?
B12 vitamininde kan oluşumunda etkili olmasında önemli rol oynamaktadır. Eksikliğinin olması durumunda kandaki alyuvarlarda azalma meydana geleceği için kansızlık görüleceği için anemi hastalığı meydana gelir. İnsanlarda kansızlık oluşması ile birlikte insanlarda baş ağrısı sıklıkla meydana gelecektir.
B12 Vitamin Eksikliği Kas Ağrısı Yapar Mı?
Vitaminin normal seviyede olmaması durumunda insanlarda kas spazmı olacağı gibi aynı zamanda da kramp oluşmasına neden olacaktır. Kansızlık oluşması durumunda kaslar yeterli kadar kan ile buluşamayacak olması nedeniyle insanlarda kas ağrısı sık sık meydana gelmektedir.
B12 Vitamin Eksikliği Bacak Ağrısı Yapar Mı?
Vitamin eksikliğine bağlı olarak insanlarda kol ve bacaklarında sinir iltihaplanmaları meydana geleceği gibi aynı zamanda da sinir ağrısına neden olacak nevraljiler görülmesi de sıklıkla olmaktadır. Bu nedenle de insanların bacaklarında aniden giren kramp ya da el ve bacaklarda uyuşmada meydana gelebilir.
B12 Eksikliği Bel Ağrısı Yapar Mı?
İnsanların bazılarında ciddi vitamin eksikliğinin görülmesi ile birlikte ortaya çıkacak olan yorgunlukla birlikte insanlarda kaslarında zayıflama meydana gelecek ve bel ağrısının ciddi boyutlara ulaşmasına neden olacaktır.
Bel sinirlerinde iltihaplanma görülecek olduğundan insanların zayıflamasına ve ciddi bel rahatsızlığı sebebiyle de ağrı ciddi boyutlarda olacaktır.
B12 Eksikliği Eklem Ağrısı Yapar Mı?
Eklem ağrıları sık sık vitamin eksikliğinin ciddi boyutlarda olması durumunda meydana gelebilir. Bu sebeple de insanların göğüs bölgesinde bulunan eklemlerde daha sıklıkla görülmektedir. Bu nedenle de eklem ve kemik ağrısı yaşanması durumunda vitamin değerlerine bakılması gerekmektedir.
B12 Vitamin Eksikliğinin Tedavisi
Belirtilerin oluşması ile birlikte doktora giderek kan tahlili yapılması gerekmektedir. Kan tahlili değerlerine bakılarak eksikliği görülmesi ile birlikte insanların mutlaka tedaviye başlaması gerekmektedir. Tedaviyi her zaman için doktor belirlemelidir. Doğal gıdalarla vitamin içeren yiyecekler ile birlikte vitaminin yeterli düzeye ulaşamamış olan kişilerde doktor tarafından tedaviye başlanacaktır. Her zaman için eksikliğine bağlı olarak doktor tarafından verilecek olan ilacın doz ayarlanması gerçekleşecek ve doktor tarafından belirlenen süre boyunca vitamin takviyesinin de kullanılması gerekmektedir.
Çoğunlukla insanların vitaminin eksikliği olması halinde verilecek olan vitamin takviyesi olarak çoğunlukla adaleye enjekte edilecek olan iğne olacaktır. Bu iğnelerin kullanım süresi doktorun belirlemesi gerektiği için kullanım süresini de doktor belirler. Vitamin eksikliğini giderebilmek için iğnenin ilk bir hafta boyunca her gün düzenli olarak adaleye enjekte edilmesi, sonraki haftalarda ise haftada bir gün vurulması gerekmektedir. dikkat edilmesi gereken bu iğnenin her zaman için insanın kas bölgesine vurulması gerekmektedir. Damar içine iğnenin vurulmaması çok önemlidir.