B12 Vitamin Eksikliğinde Hangi Hastalıklar Görülür?

Suda çözünen bir vitamin olan B12 vitamini eksikliği sonucunda insanların vücutlarında hastalıkların olmasına neden olur. B12 vitaminin eksikliği sonucunda görülen hastalıklar ve tedavisi.

B12 Vitamin Eksikliği Belirtileri

B12 vitamini her yaşta insan için çok önemlidir. Doğal besinlerle günlük olarak alınması gereken aksi takdirde insanlarda hem fiziksel olarak hem de ruhsal olarak rahatsızlıkların belirtilerinin olmasına neden olacaktır. Bu vitaminin daha çoğunlukla hayvansal gıdalarda bulunmaktadır. Hayvansal gıdalar yemeyen insanlarda sıklıkla eksikliğine neden olacaktır. Bu durumda da insanlarda ortaya çıkacak olan belirtiler şunlardır:

  • Baş ağrısı;
  • Yorgunluk;
  • Dikkat eksikliği;
  • Yürüme sorunları;
  • Depresyon;
  • Kalp çarpıntısı;
  • Nefes problemleri;
  • Zihin problemleri;
  • Yaşlılarda bunama.

Yetersiz beslenen insanlarda görüldüğü gibi vitamininde emiliminin olmasına engel olacak olan çölyak hastalığı da emilim yetersizliğine neden olacaktır. Çok sık ve aşırı alkol tüketen insanların da yeterli beslenmesine rağmen vitamininde emilimi olmayacağı için eksikliği sonucunda insanlarda belirtilerin ortaya çıkmasına neden olacaktır.

B12 Vitamin Eksikliğinde Görülen Hastalıklar

Anemi: İnsanlarda kansızlık olması sonucunda ortaya çıkacak olan anemi hastalığının nedenlerinden bir tanesidir. Anemi olması sonucunda insanların ciddi belirtilerin ortaya çıkmasına sebep olacaktır. Çoğu insanın anemi hastalığına bağlı olarak yürüme güçlüğü yaşayacağı ve bacaklarında uyuşma ve karıncalanma görülmektedir.

Anemi ciddi bir hastalık olması sebebiyle tedavisi olmaması sonucunda kronik yorgunluk olacağı ve sık sık insanlarda bayılma görülecektir.

Nörolojik Hastalıklar: Çoğunlukla yaşlı insanlarda mide asit miktarında azalma meydana geleceği için vitaminin emilimi azalacaktır. Bu sonucunda da 60 yaş üzerinde olan insanlarda vitamin eksikliğine bağlı olarak hastalıklar ortaya çıkacaktır. Bunlardan bir tanesi de alzheimer olmaktadır. Vitaminin faydaları arasında beyin işlevinin güçlenmesini sağlayacak olması sebebiyle güçlü bir hafızaya sahip olunması içinde bu vitamine ihtiyaç duyulacaktır. Eksikliğinin oluşması ile birlikte beyin hücrelerinde azalma oluşacağından unutkanlık, hafıza problemleri görülecek ve tedavisi olmaması sonucunda da alzheimer hastalığı görülecektir. Beyne yeterli miktarda oksijenli kan iletilemeyecek olması sebebiyle insanların hafıza problemlerinin olması sıklıkla görülmektedir. Huzursuzluk, sinirli bir ruh hali, depresyon ve hastalar kendilerini yoğun stres altında hissedecektir.

Kalp ve Damar Hastalıkları: Vitaminin eksikliği sonucunda kanda homosistein maddesinin yükselmesine neden olacaktır. Bu durum her yaşta insanda görülecektir. Homosistein seviyesinin artması sonucunda damarlarda daralma meydana gelecektir. Kalbi besleyen damarlara yeterli miktarda oksijen bakımından zengin olan kan ulaşmaması sonucunda kalp kası yeterli miktarda oksijenli kan ile beslenemeyecek olduğundan kalp krizi ya da inme gibi hastalıkların oluşmasına neden olacaktır.

Cilt Hastalıkları: B12 vitaminin cilt sağlığı içinde çok önemlidir. Eksikliğinin olması durumunda insanlarda kronik cilt hastalıklarının olmasına neden olacaktır. Cildin malt olmasının nedenleridir. Cildin kuruması görüldüğü kadar egzama hastalığının da görülmesine neden olacaktır. Cilt üzerinde döküntüler meydana geleceğinden ciltte lekelerin oluşmasına neden olur.

Hamilelikte Vitamin Eksikliği: Gebe bayanlar için vitaminler ayrıca önemlidir. İnsanların ciddi rahatsızlığın oluşmasına neden olur. B12 vitamini bebeğin DNA sentezinde önemli bir yeri bulunmaktadır. Bu nedenle de gebelikte eksikliği olması sonucunda anne karnındaki bebeğin DNA sentezi yeteri kadar olamayacağı için bebekte gelişimi duracak ve bunun sonucunda da düşük olmasına sebep olacaktır.

B12 Vitamin Eksikliğinin Tedavisi

Belirtilerin ya da hastalıkların olması sonucunda dahiliye doktoruna giderek kan tahlilinin yapılması gerekmektedir. Kan tahlilinde B12 vitamin eksikliği oluşması sonucunda insanların vitaminin hayvansal gıdalarla alması önerilmektedir. Bir insanın günlük olarak alması gereken vitamin miktarı şu kadar olması gerekmektedir:

Yaş Aralığı Alınması Gereken Miktar (mg)
0 – 3 Yaş 0.7
3 – 7 Yaş 1.5
7 – 14 2
14 Yaş Üzeri 3
Gebelik ve Emzirme Dönemi 3.5

Doğal besinlerle alınamaması sonucunda insanlarda ortaya çıkacak olan vitamin eksikliğinin giderilmesi için doktor tarafından vitaminin takviyesinin verilmesi gerekmektedir. Vitamininde eksikliğinin kalıcı hastalıklara sebep olacağı için kanda bulunan vitamin miktarının her zaman için yeterli düzeyde olması için takviyenin her zaman için doktor tarafından doz ayarlanması yapılması ve önerildiği şekilde kullanılmalıdır. Bu sayede vitamin eksikliği ile birlikte görülen hastalıklar iyileşecektir.



Makale Değerlendiriniz: 1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
Loading...

© 2024 – Vitaminler ve Mineraller. Tüm Hakkı Saklıdır.