Anemi Hangi Vitamin Değerlerinin Düşmesi İle Meydana Gelir?

Vitaminlerin eksilmesinden kaynaklı ortaya çıkan anemi düşük ya da tükenmiş vitamin B 12 ya da folat seviyelerinden kaynaklı meydana gelir. Kısa sürede vitaminler takviye edilmelidir.

Anemi

Vitamin eksikliği anemisi düşük veya tükenmiş vitamin B 12 ya da folat (folik asit) düzeylerinden kaynaklı meydana gelmektedir. Bu durumda;

  • İnsanlar zayıf, nefes darlığı ve solgun olabilir.
  • Sinirsel anlamda sorun yaşayabilir.
  • Kan testleri, vitamin eksikliği anemisini gösteren anormal hücreleri tespit edebilir.
  • Yetersiz vitamin alımı ile karşı karşıya kalır.

B 12 eksikliği ile folat eksikliği megaloblastik denilen anemiye sebep omaktadır. Megaloblastik anemilerde, kemik iliği büyük, anormal düzeyde kırmızı kan hücreleri üretir. Çoğunlukla beslenme düzeni içinde bu tarz vitaminlerin eksiklikleri veya bu vitaminler sindirim sisteminin ememe yapmamasından dolayı gelişmektedir. Folat eksiklikleri bazı durumdalar kanserin tedavilerinde kullanılmakta olan ilaç türlerinde dolayı da meydana gelmektedir.

Belirtiler

Vitaminlerin eksikliği anemisinde oluşan belirtileri aşağıdaki gibidir.

  • Yorulma
  • Nefes almada sorun
  • Baş kısmında dönmeler
  • Ciltte solukluk ve renk değişimi
  • Kalp atışında düzensizlik
  • Kiloda azalma
  • Eller ve ayaklarda uyuşma ile karıncalanmalar tarzında sorunlar
  • Kaslarda güçsüzlük
  • Kişilik değişimler
  • Kararsız hareketlerin gelişimi
  • Zihin karışıklıkları
  • Unutkanlık

Vitaminlerin eksilmesi genelde birkaç aydan ya da yıllar geçtikçe yavaş şekilde gelişim gösterebilir. Vitamin eksiklikleri belirtileri ilk zamanlarda az düzeyde gelişir ama eksiklik arttıkça belirtiler artar.

Nedenler

Vitaminlerin eksilmesinden kaynaklı ortaya çıkan anemi vücudun yeterli sayılarda sağlıklı olan kırmızı kan hücrelerini üretmek adına gerekli vitaminlerin hepsine sahip olmadığında meydana gelir. Kırmızı olan kan hücreleri vücuttaki akciğerden oksijen taşır. Beslenme düzeni içinde var olan bazı vitaminler bulunmuyorsa vitamin eksiklikleri anemisi gelişmesi ortaya çıkabilir.  çünkü vücut tüketilen yiyeceklerden yiyecekleri doğru şekilde emme yapamaz. Megaloblastik anemi adı ile bilinen vitaminlerin eksiklikleri anemilerinin sebepleri arasında;

Folat Eksikliğinden Kaynaklı Anemi

B-9 vitamini olarak adlandırılan folat meyve ile yeşil yapraklı olan sebzelerde yer alan bir besin maddesidir. Bu gıdalardan devamlı olarak eksik alım olması ile beslenme düzenin var olması bir eksiklik oluşmasına yol açar. Folatları yiyeceklerden emme yapmaması da eksikliğin oluşmasına neden olabilir. Yiyeceklerin çoğunluğu ince bağırsakta emilim yapar. Alkol, folatın emiliminin azalmasını sağlamaktadır. Bundan dolayı fazla alkol tüketme yapılması da eksikliğe yol açan etkendir. Bazı anti-nöbet için kullanılmakta olan ilaç türleri bazı reçeteli olan ilaçlar besinlerin emilimini engeller. Emzirme yapan hamile olan bayanlar, böbrekte hastalık konusunda hemodiyaliz olan insanlar, folat konusunda artan bir talebi barındırır. Artmış olan talebin karşılanamama durumunda bir eksiklik oluşabilir.

B-12 Eksikliği

Vitaminler arasındaki B-12 eksikliği etler, süt ile yumurta da bulunmakta olan B-12 eksik beslenmesinden kaynaklı olabilir. ince bağırsaklar B-12’leri emme yapma işlemini yapamıyorsa B-12 vitamini eksikliğinden oluşan anemi ortaya çıkacaktır. Mide ya da ince bağırsak içinde anormal düzeyde bakteriyel büyümeler yahut çölyak hastalığı tarzında vitaminlerin emilmesine engel olmakta olan bağırsak hastalıklarından kaynaklanabilir. Vitaminlerin eksilmesi kirlenen balıklardan alınmış bir tenyadan kaynaklı oluşabilir. Tenya vücutta bulunan besinleri temizleme yapar. Bunun yanında vitaminin eksilmesi çoğu zaman içsel etken olarak bilinen maddenin eksilmesinden oluşabilir. İçsel etken mide kısmında B-12 vitaminlerini birleştirme sağlayan ve kan dolaşımını tarafından emilen ince bağırsak kısmından, mideden salgılanmakta olan protein türüdür. İçsel etken olmadan bu vitaminler emilemez. İnsan vücudunda atıklar şeklinde kalır. İntrinsik faktörlerinin eksilmesi bağışıklık sisteminde yanlışlık ile bunu üretmekte olan mide hücrelerine saldırı gösterdiği zaman otoimmün reaksiyonlara bağlı olabilmektedir. İç etken eksilmesinden kaynaklı meydana gelen B-12 eksikliklerinde oluşan anemiye pernisiyöz anemi de denilir.

C Vitamini Eksikliğinden Kaynaklı Anemi

Tüketilen yiyeceklerden düzgün şekilde C vitamini alınmamasından vitamin eksiklikleri gelişebilir. Bu vitamini eksiklikleri herhangi bir yiyecekten kaynaklıysa C vitamini emme ile alakalı yeteneği bozulursa mümkün hale gelir. sigara kullanımı yapmak vücudun Vitamini emme yapmasını de engellenmiş olur.

Tedaviler

B 12 eksiklikleri, mineral veya folat eksikliğine bağlı aneminin tedavisi, eksik vitaminlerin yerini alması gerekir. Yaygın olarak, B 12 vitamini, özellikle eksikliğin şiddetli olduğu veya sindirim yolundan vitamin emememesinin neden olduğu enjeksiyon yolu ile uygulama yapılır. İlk olarak, vitamin B 12’nin kan seviyeleri normale dönene kadar, birkaç hafta boyunca günlük veya haftalık enjeksiyonlar yapılır. sonra enjeksiyonlar ayda bir kez verilir. B 12 vitamini de burun spreyi, dil altına yerleştirilmiş bir tablet veya yutulan bir tablet olarak alınabilir.   Folat günde bir tablet olarak uzman bilgisi dahilinde alınır. Kısa sürede bu değerlerin yerine getirilmesi çok önemlidir.



Makale Değerlendiriniz: 1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız
Loading...

© 2024 – Vitaminler ve Mineraller. Tüm Hakkı Saklıdır.