Ağız Yarası Hangi Vitamin Eksikliğinde Görülür?

Ağız yaraları birçok nedenden kaynaklandığı kadar en çok görülen nedenler arasında vitamin eksikliği sebep olmaktadır. Ağızda yara oluşmasına neden olan vitaminler hangileridir?

Ağız Yarasına İyi Gelen Besinler

(100 gr için hesaplanmıştır.)

KuşburnuKuşburnu426 mg C vitamini
Balık yağıBalık yağı30 mg A vitamini
Beyaz mantar (Boletus)Beyaz mantar (Boletus)2.7 mg B3 vitamini
Yer FıstığıYer Fıstığı240 mcg B9 vitamini

Ağız Yarası Vitamin Eksikliği

Ağız Yarası Vitamin Eksikliği

Ağızda yara oluşmasının nedenleri arasında vitaminlerin ve minerallerin yeterli miktarda alınmaması durumunda oluşmaktadır. Oral aft olarak da isimlendirilmektedir. Bu sebeple de yeterli beslenmeyen ya da vitamin ve minerallerin bulunduğu gıdaları bol miktarda tüketmesine rağmen emilim olmasını engelleyecek bir hastalık olması halinde ağızda yaraların olmasına neden olacaktır.

Ağızda ortaya çıkan yaraların beyaz renkte ya da sarı renkte olmaktadır. İnsanların oral ülser olarak adlandırılan durumun görülmesinin nedenleri arasında şu vitaminlerin eksik olması sonucunda meydana gelecektir:

  • A Vitamini
  • B3 Vitamini;
  • B9 Vitamini;
  • B12 Vitamini;
  • C Vitamini.

İnsanların kullanmakta olduğu bazı kimyasal ilaçların yan etkilerinin oluşmasını önleyecek olan B grubu vitaminler olmaktadır. B grubu vitaminlerin tükürük salgılanması üzerinde etkileri ile bilinmektedir. B grubu vitaminlerin eksikliği sonucunda ilaçların yan etkileri daha çok belli olacaktır. Bu nedenle de tükürük salgılanması azalacak ve ağız içerisinde yaraların oluşmasına neden olur.

Bağışıklık sisteminin zayıflaması sonucunda insanların yaşadığı problemlerden bir tanesi de ağızda yaraların oluşmasıdır. Bağışıklık sisteminin güçlü olmaması durumunda bakteri ya da virüslerin kolaylıkla insanlara bulaşmasına neden olur. Bu bakteri ya da virüslerin bazıları da insanlarda ağızda yaralarının oluşması, ağız kokusunun meydana gelmesine neden olacaktır.

Güçlü bir bağışıklığın olması için insanların A ve C vitamini içeren gıdalara ağırlık vermesi gerekmektedir. Oluşacak A vitamininin eksikliğinde olacağı gibi aynı zamanda da C vitamininin eksikliği olması halinde de ortaya çıkacaktır.

Ağızda yaralarının oluşmasının nedenleri arasında aynı zamanda da mineral eksikliği de görülmektedir. En sıklıkla demir eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Bunun dışında selenyum, çinko eksikliği ile de ağız etrafında ve içerisinde ayrıca dil üzerinde de yaraların oluşması görülebilmektedir.

Ağız Yaralarının Tedavisi

Ağızda yaraların oluşması sonucunda doktora gidilmesi gerekmektedir. Doktor tarafından kan tahlili yapılmalıdır. Hem vitamin değerlerine bakılması, hem de mineral değerlerine bakılması sonucunda B12 ya da demir eksikliğinin görülmesi sonucunda ağızda yaralarının olmasının tanısı konulacaktır. Doktor tarafından vitaminlerin ya da minerallerin eksikliğinin giderilmesi için takviye ilaçların kullanılması gerekmektedir. Takviye ilaçların doz ayarlanması her zaman doktor tarafından yapılması ve doktorun önerdiği miktarda kullanılması gerekiyor. Fazlasının alınması durumunda da rahatsızlıkların oluşmasına neden olacağı unutulmamalıdır.

Vitamin ve minerallerin insanların düzenli ve sağlıklı beslenmesi sonucunda oluşmayacaktır. Uzmanlar tarafından her zaman için yaraların oluşmaması için gerekli olan vitaminleri ve de mineralleri içeren gıdaların besin yoluyla alınması gerekiyor. B grubu vitaminler en çok yoğurt, karides, sığır karaciğeri, yumurta, ıspanak, susam içerisinde bulunmaktadır. En çok A vitamini bulunan yiyecekler patates, havuç, sığır karaciğeri, marul, domates, pırasa da bulunmaktadır.

C vitamini eksikliği nedeniyle de oluşacağı için insanların maydanoz, portakal, kivi, kırmızı biber, limon tüketilmesi sonucunda eksikliğin giderilmesi mümkündür.

Yaraların hızla tedavisinin gerçekleşebilmesi için insanlarda dikkat etmesi gereken durumlar bulunmaktadır. Baharatlı yiyeceklerin tüketilmemesi çok önemlidir. Baharatlı ve tuzlu yiyecekler her zaman için yaraların iyileşmesinin gecikmesi ve çoğalmasına da neden olur. Diş macunu yaraların iyileşmesini engellemektedir. Bu nedenle de tahriş olmasını ve büyümesini engellemek için diş macunu olarak sülfat bileşeni olmayan macunlar tercih edilmesi çok önemlidir. Asit içeren içeceklerin içilmemesi de gerekiyor. Asit her zaman için çoğalmasına neden olur. Sert yiyeceklerin yenilmesi önerilmemektedir. Ağızdaki yaralar iyileşene kadar her zaman çiğnenmesi kolay olan yiyecekler yemeleri öneriliyor.

Ağız Yarasının Oluşmaması İçin Önlemler

Ağızda ülser oluşmasını engellemek için her zaman vitaminlerin ve minerallerin doğal yollarla alınması çok önemlidir. B grubu bakımından zengin olan yiyeceklerin daha sıklıkla tüketilmesi gerekiyor. İnsanlarda ortaya çıkan ağız yaralarının bazı insanlarda süt ve süt ürünlerine karşı alerjisi olması sonucunda gerçekleşeceği biliniyor. Bu sebeple de ağız yarası oluşan ve bir daha tekrarlanmaması için süt ve süt ürünlerine ara vermeli ve tüketilmemelidir. Yapay tatlandırıcı içeren gıdalardan uzak kalmak en iyisi olacaktır. Bunlar ağız sağlığı için hiç iyi değildir. Tahriş olmasına ve yaraların oluşmasına neden olacaktır. Sakız çiğneyen, cips gibi sert olan yiyecekler tüketilmekten kaçınılması gerekmektedir. Sigara ya da alkol kullanan insanların da vitamin ve mineral eksikliğinin sonucunda ortaya çıkacağından sık sık tüketilmesi önerilmiyor. Uzmanlar tarafından kahve içilmesine ara verilmesi gerekiyor. Ayrıca çikolatanında ağızda yaraların oluşmasına neden olacağı bilinmektedir. Bu sebeple de sık sık tüketilmemesi önerilmektedir.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 oy, ortalama: 5,00en yüksek 5)
Loading...

© 2024 – Vitaminler ve Mineraller. Tüm Hakkı Saklıdır.